FAQ

 1. Wat zijn de grootste zeilevenementen in Nederland?
  Het bekendste zeilevenement in Nederland is ongetwijfeld Sail Amsterdam. Dit evenement wordt eens in de vijf jaar gehouden in de wateren rond de hoofdstad van Nederland. Er nemen vooral monumentale zeezeilschepen deel aan Sail Amsterdam. Het evenement wordt altijd geopend met een parade van de deelnemende zeilboten. Deze boten zij vervolgens een aantal dagen te bezichtigen langs de kade van het IJ en in de grote IJ-havens. Het zeilevenement dat op de tweede plek komt, is waarschijnlijk de Sneekweek. Gedurende dit evenement worden dagelijks zeilwedstrijden gehouden in verschillende categorieën. Daarnaast is het gedurende de Sneekweek altijd groot feest, waardoor het een toeristische trekpleister is.

  2. Waar moet je rekening mee houden bij het organiseren van een zeilevenement?
  Zeilen is een populaire sport in Nederland. Er is veel water en er staat vaak behoorlijk wat wind. Dit maakt ook dat er behoorlijk wat zeilwedstrijden en -evenementen georganiseerd worden. Wil jij zelf een zeilevenement organiseren? Dan moet je natuurlijk met een aantal zaken rekening houden. Zo moet je in eerste instantie een geschikte locatie hebben. Daarnaast moet je aanvragen bij de gemeente indienen voor het organiseren van het evenement. Indien dit allemaal in kannen en kruiken is, moeten er natuurlijk ook voldoende deelnemers zijn en is het tijd om randzaken als eten en drinken te regelen. Vergeet ook vooral de veiligheid van bezoekers/deelnemers niet.

  3. Hoe zet je een beurs met miniatuur zeilschepen op?
  Er zijn in Nederland heel wat mensen die miniaturen van zeilboten verzamelen. Behoor jij ook tot deze groep? Dan is het natuurlijk zonde om al je boten stof te laten vangen in de kast. In dat geval kun je een beurs voor miniatuur zeilschepen opzetten. Zorg er eerst voor dat je een geschikte locatie hebt om je beurs te houden en pols alvast andere verzamelaars hoe zij tegenover deelname aan de beurs staan. Richt je nooit tot slechts één locatie en kies, bij voorkeur, locaties van verschillende groottes. Op deze manier heb je meer ijzers in het vuur en kun je sneller wisselen naarmate de beurs wel of geen succes wordt.

  4. Wat komt er allemaal kijken bij deelname aan een zeilwedstrijd?
  Liefhebbers van zeilen kunnen in Nederland aan heel wat wedstrijden deelnemen. Om deel te kunnen nemen, moet jij natuurlijk wel rekening houden met een aantal zaken. Zo moet je in eerste instantie over een (eigen) zeilboot beschikken om mee te kunnen varen. Daarnaast moet je het juiste materiaal hebben en voorzien zijn kleding speciaal voor het zeilen. Indien dit allemaal geregeld is, is ook een deelnamekaart voor de betreffende wedstrijd van belang. Voor de meeste wedstrijden moet je je tegenwoordig inschrijven. Vergeet dus vooral niet om je vooraf in te schrijven.

  5. Hoe kom ik goedkoop aan een zeilboot
  Goedkope zeilboten zijn nauwelijks verkrijgbaar. Of je moet een oude boot kopen en deze vervolgens helemaal gaan opknappen. Wanneer je binnenkort deel wilt nemen aan een zeilwedstrijd, vervalt deze optie echter al. Om toch niet te veel te betalen voor een zeilboot, is het makkelijk wanneer je wat connecties hebt in de zeilwereld. Mogelijk kunnen zij je attenderen op een mooie aanbieding. Daarnaast is het vooral belangrijk om tweedehands websites in de gaten te houden. Hier komen namelijk regelmatig leuke aanbiedingen van tweedehands zeilboten voorbij.